گوناگون

نحوه شستشو کفپوش پارکت

پارکت یکی از کفپوش‌های مدرنی است که این روزها در خانه‌ها می‌بینیم. کاربرد چوب در دیوارها و کف خانه، قدمتی چند صد ساله دارد اما چوب فراوری شده و برش خورده (پارکت) کمتر از صد سال است که وارد منازل و دفاتر شده. وقتی کف منزل یا محل کارتان از پارکت پوشیده شده، در واقع یک بخش دیگر به خانه‌تان اضافه شده که باید از آن به طور مداوم مراقبت کنید. پارکت، در واقع لایه‌هایی مسطح (یکسان) و تخت است که از چوب‌های مختلف ساخته شده و می‌تواند رنگ‌های روشن، تیره یا حتی ترکیبی داشته باشد. در این مطلب، انواع پارکت را می‎شناسیم و با نحوه‌ی شستشو و تمیز کردن پارکت آشنا می‌شویم.

انوع پارکت را بشناسید

بهتر است قبل از تمیز کردن پارکت، یک دسته بندی کلی از پارکت‌ها را مرور کنیم.

ما به تمام چیزهایی که ظاهری چوبی و منظم داشته باشند، پارکت می‎گوییم. اما واقعیت این است که به طور کلی، می‌توان مواد سازنده‌ی کف را به سه بخش تقسیم کرد:

  • پارکت (با ضخامت بالای ۲٫۵ میلی متر)
  • کف پوش (با ضخامت کمتر از ۲٫۵ میلی متر)
  • انواع کف پوش‌های نازک (با ضخامتی کمتر از ۰٫۷ میلی متر)

اما خود پارکت چوبی هم در انواع مختلفی ساخته می‌شود. برای تمیز کردن پارکت اول باید انواع پارکت‌های چوبی را بررسی کنیم. ما در واقع دو نوع اصلی پارکت چوبی داریم: پارکت‌های خالص و پارکت‌های چند لایه. این دو نوع پارکت چوبی، در فرایند ساخت با هم متفاوت هستند.

  • پارکت چند لایه: پارکت یا کف پوش چوبی چند لایه یا “مهندسی شده”، دو یا سه لایه چوب دارد که در زوایای صحیح و دقیق به هم متصل هستند. لایه بالایی چوب سخت است و لایه‌های پایینی هم محصولات بر پایه چوب هستند. مثلا تخته‌های فیبری با تراکم بالا یا چوب کاج، بر اساس ضخامت لایه‌های کف پوش
  • پارکت چوب خالص: این نوع پارکت‌ها، از یک لایه ضخیم و خالص چوب ساخته می‏‎شوند که مستقیما از درخت جدا شده (فرایند ساختی روی آن‎ها اتفاق نمی‌افتد). بعد از جدایی از درخت، بریده می‌شوند، گوشه‌هایشان برابرسازی شده و بعد هنگام نصب (یا قبل از آن) کمی صیقل می‌خورند. این نوع پارکت‌ها از نظر ضخامت سه نوع هستند: پارکت موزائیکی (هشت میلی متر)، لامپارکت ( شش تا سیزده میلی متر) و پارکت خالص (بالای سیزده میلی متر).

پارکت چوبی از چه درخت‌هایی ساخته می‌شود؟

متریال اصلی تمام پارکت‌ها با ضخامت‌های مختلف، چوب است. در تمیز کردن پارکت، جنس چوب یکی از موارد مهم است. پس در ادامه به انواع چوب‌ها و تفاوت آن‌ها با هم نگاهی می‌اندازیم:

  • چوب گیلاس: یکی از مقاوم‌ترین و البته تیره‎ترین چوب‌های استفاده شده در پارکت‌های چوبی است. گیلاس، اکوسیستم ویژه و منحصر به فردی ندارد و هم در آسیا رشد می‌کند و هم در غرب. این پارکت تیره رنگ است و برقی طلایی دارد.
  • چوب بلوط: بیشتر پارکت‌های چوبی از بلوط ساخته می‎شوند چون هم بادوام‎‌ است و هم رنگ متعادل و زیبایی دارد. این رنگ کمی از چوب گیلاس روشن‌تر است اما به سفیدی نمی‌زند.
  • چوب افرا: افرا درختی سردسیری است و در جنگل‌ها به فراوانی یافت می‎شود. افرا همان درختی است که از چوبش، برای ساخت ساز استفاده می‌کنند. افرا روشن‌ترین پارکت‎ها را به دست می‏‎دهد و در فضاهای روشن و مینیمال استفاده می‏شود.
  • چوب گردو: نسبتا تیره است اما طرفداران زیادی دارد. چوب درخت گردو بادوام و اصیل است و در خانه‌های بزرگ، مراکز جمعی و قصرهای زیادی به کار رفته است.

نکاتی برای تمیز کردن پارکت

اگر در خانه‌ای زندگی می‌کنید که کف آن با پارکت پوشیده شده، حتما برایتان پیش آمده که یک لکه یا آب یا… روی آن بریزد. در این مواقع، خیلی از ما دستپاچه می‌شویم و نگران هستیم که به پارکت آسیب برسد. اما تمیز کردن پارکت، به هیچ عنوان دشوار نیست. برای نظافت پارکت چوبی، کافی است چند نکته‌ی ساده را رعایت کنیم.

برای یک نظافت سریع هر روزه، کف پوش یا پارکت چوبی خانه را با یک تی که به ماده‌ی مخصوص گردگیری آغشته شده به آرامی نظافت کنید. با این کار گرد و خاک، کثیفی، موی افراد و حیوانات خانگی‌ و هرچیزی که ممکن است پارکت را آلوده کند از بین می‌رود و عمر پارکت خانه شما را بالا می‌‍‌برد.  بهتر است برای تمیز کردن پارکت چوبی از یک تی با جنس مناسب، مثل میکروفیبر استفاده کنید.

برای تمیز کردن پارکت، باید حتما محصولاتی را بخرید که مخصوص چوب طراحی شده‌اند یا در مشخصات محصول ذکر شده باشد که به چوب آسیب نمی‌رساند، چون با وجود جنس سخت چوب، پارکت یکی از حساس‌ترین بخش‌های هر خانه است و به راحتی می‌تواند باد کند یا از هم باز شود و ساختار خود را از دست بدهد.  پس حتما هنگام خریدن کف شوی یا شوینده‌ی سطوح، مشخصات محصول را با دقت بخوانید.

نکات مراقبت‎های اولیه از پارکت را رعایت کنید

اگر از پارکت خانه‌تان به خوبی مراقبت کنید، دیگر نیازی به تمیز کردن پارکت یا تعویض آن پیدا نمی‌کنید. بهتر است کنار در ورودی یک پادری بگذارید تا همه وقت ورود به خانه، کفش‌هایشان را روی آن دربیاورند و گل، خاک یا آب با پارکت‌های خانه تماس پیدا نکند.

گرد و خاک به مرور زمان پارکت چوبی را دچار سایش می‌کند. جاروبرقی را با سرعت کم روی پارکت بکشید تا پارکت‌های نازک‌تر به مرور دچار برآمدگی نشوند. هیچوقت پارکت را آن قدر خیس نکنید که باعث لغزندگی شود. یک دستمال مرطوب (با مواد مخصوص) برای تمیز کردن آن کافی است.

برای جلا دادن، برق انداختن و تمیز کردن پارکت، همان نظافت روزانه (با ماده‌ی مخصوص و تی میکروفیبر) کافی است اما اگر می‌خواهید پارکت خانه‌تان برق بزند، از پولیش مخصوص استفاده کنید (می‌توانید از فروشگاه‌های مواد شوینده تهیه کنید).

تمیز کردن پارکت از لکه

راه فراری از لکه‌ها نیست. در هر محیطی، ممکن است از ظرف غذا، قوطی رنگ یا چسبی که با آن کار می‌کنیم یک لکه روی پارکت بیفتند. اما لکه شدن پارکت چوبی به معنای خداحافظی با آن نیست. تمیز کردن پارکت از لکه‌های مختلف، باید از راه‌حل‌های متفاوتی استفاده کرد.

  • لکه رنگ: وقتی یک لکه روی پارکت می‌افتد به هیچ عنوان سعی نکنید با کارد یا سنباده آن را بردارید، این کار فقط به بافت پارکت آسیب می‌رساند. یک پارچه (ترجیحا میکروفیبری) را با آب گرم خیس کنید، آب اضافه‌ی آن را بگیرید و بعد به آرامی روی لکه بمالید. پارچه را چند بار بشویید تا اثر رنگ برطرف شود. اگر رنگ از جنس لاتکس است، دستمال را به الکل اتلیلیک آغشته کنید.
  • لکه روغن: برای تمیز کردن پارکت از روغن، از لکه‌گیر مخصوص پارکت استفاده کنید چون روغن در آب حل نمی‌شود. این لکه‌ها معمولا در آشپزخانه و نزدیک اجاق گاز مشاهده می‌شوند. یک دستمال مرطوب تمیز را با شوینده‌ی مخصوص روی سطح بکشید. هرچه لکه روغن بزرگ‌تر باشد، باید وقت بیشتری برای این کار بگذارید.
  • لکه چسب: اگر لکه چسب به هر دلیل روی پارکت چوبی افتاد، بهتر است سعی کنید در اولین لحظات با دستمال و آب گرم آن را پاک کنید. لکه‎‌های سفت شده به پارچه‌های خشک‌تر و ضخیم‌تر احتیاج دارند.
  • لکه گچ: گچ از جمله موادی است که محلول در آب است. بنابراین اگر لکه گچ تازه است، دستمال خیسی روی آن بگذارید (بهتر است آب گرم باشد) تا ذره ذره آن را از روی پارکت بردارد. اگر لکه کهنه است، بهتر است برای تمیز کردن پارکت به شوینده‌های مخصوص فکر کنید.

برای تمیز کردن پارکت باید بدانیم فرق کف پوش و پارکت در چیست؟

وقت تمیز کردن پارکت، اول مطمئن شوید که کف پوش خانه‌تان واقعا پارکت است یا نه؟

همه پارکت‌ها، نوعی کف پوش هستند اما همه‌ی کف‌ پوش‌ها را نمی‌شود جزو پارکت (به ویژه پارکت چوبی) به حساب آورد. مهم‌ترین تفاوت کف پوش و پارکت، جنس و ضخامت آن‌هاست. کف پوش معمولا پلاستیک PVC است (که می‌تواند طرح چوب داشته باشد) ولی پارکت یا چوب خالص است یا ترکیبی از چوب. بعضی از کف پوش‌ها آن قدر نازک هستند که به صورت لوله‌ای و متری به فروش می‌رسند.

لکه‌گیری کف پوش، تا حدود زیادی شبیه به پارکت است. مثلا لکه رنگ را از روی کف پوش نباید به هیچ عنوان با کاردک بردارید چون کف پوش حتی از پارکت نازک‌تر و آسیب‌پذیرتر است. برای پاک کردن لکه از روی کف پوش، مستقیما به سراغ لکه‌گیر تخصصی یا یک فرد متخصص بروید. همچنین لکه رنگ روغن را از روی انواع پارکت لمینت با قلم‌مو‌های مخصوص یا برس‌هایی که در فروشگاه‌های رنگ‌فروشی موجود هستند پاک کنید.

به طور کلی، هر جنسی از کف پوش، مراقبت‌های مخصوص به خودش را نیاز دارد. حتی اگر از جنس‌های مقاوم‎‌تری مثل سرامیک یا سنگ برای کف خانه استفاده کنید باز هم باید با احتیاط با آن‌ها برخورد کنید. در صورت تمیز کردن پارکت به صورت اصولی و نگهداری و مراقبت از آن، می‌توانید تا ده‌ها سال فضای خانه‌تان را گرم و زیبا نگه دارید.

با شرکت محوطه سازی به روز باشید

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا