محوطه سازی

معرفی سیکلامن

سیکلامن یک محصول گلخانه ای است که در زمستان به بازار عرضه میشود و چون گیاهان کمی در این فصل قادر به گلدهی هستند لذا از نظر اقتصادی مورد توجه قرار میگیرد.نگهداری این گیاه در منزل سخت و نیازمند مراقبت و توجه بیشتری میباشد.

انواعی از سیکلامن ها دارای دمگل های طویل هستند و میتوانند بعنوان گل شاخه بریده مورد استفاده قرار گیرند.برای این کار دمگل باید از انتها جدا شود.در این حالت 14 روز در آب ماندگاری خواهد داشت.

دارای 15گونه است که در اروپای مرکزی،مدیترانه و ایران پراکنده هستند.به دلیل شکل خاص گلبرگهایشان که به سمت بالا قرار می گیرند و منظره ای زیبا ایجاد می‌کنند ، محبوب هستند.

ویژگیهای ظاهری سیکلامن

برگ : برگها کروی و قلبی شکل و به رنگ سبز تیره هستند.در برخی ارقام روی برگها  لکه های نقره ای رنگ زیبایی وجود دارد.

گل : گلهای آن معطر و به رنگهای صورتی،قرمز،ارغوانی،سفید و خرمایی هستند.ارقام پرپر و دورنگ آن هم موجود هستند. هر گل 5 گلبرگ دارد که حالت برگشته به سمت عقب دارند.گلبرگها دارای لبه های صاف یا چین دار هستند و باهم تشکیل یک لوله کوتاه میدهند.

ساقه : بخش پایینی ساقه (هیپوکوتیل) آن در نزدیکی سطح خاک قطور شده و تشکیل ژوخه (غده) میدهد. برگها به طور مستقیم از این ژوخه بیرون می آیند. ژوخه ممکن است تخم مرغی شکل یا پهن و گرد باشد.هر برگ ساقه مستقل خود را دارد. البته ساقه گل و ساقه های برگ در اوایل رشد شبیه هم هستند اما یک تفاوت عمده دارند. نوک ساقه گل به طرف پایین خمیده است اما نوک ساقه برگ به سمت بالا قرار می‌گیرد..

 نگهداری سیکلامن

نور:از فروردین تا مهر ماه با ایجاد سایه از شدت نور کاسته شود وپس از آن نیز در معرض  نور شدید قرار نگیرد.در واقع از فروردین تا مهر ماه باید با ایجاد سایه از شدت نور کاسته شود و در بقیه سال نیز شدت نور نباید خیلی بالا باشد. مقدار نور مطلوب برای آن ۳/۴ کیلو لوکس است

آبیاری: آبیاری متوالی مفید است اما ایستادن آب در پای طوقه به ویژه در شب باعث پوسیدگی می شود. نباید از آب های دارای آهک استفاده شود، چون باعث ایجاد لکه های سفید شده که این لکه ها برگ ها را زخمی و خراب می کند. خاک آن باید بسیار سبک باشد. PHبین ۵ تا ۶ برای آن مناسب است تا از پوسیدگی ژوخه جلوگیری شود.

خاک: مخلوطی از خاک برگ و ماسه برای رشد این گیاه مناسب است. ترکیب ۲ تا ۳ قسمت خاک معمولی و خاک برگ همراه یک قسمت ماسه و یک قسمت کود حیوانی پوسیده. امروزه از ترکیب پیت ماس + کوکوپیت + پرلیت استفاده میشود باید بسیار سبک باشد و از تهویه خوبی برخوردار باشد تا از پوسیدگی ژوخه جلوگیری شود

کوددهی: به طور کلی سیکلامن به دما و کوددهی بسیار حساس است و دماهای بالا و کوددهی زیاد باعث ایجاد گیاه با برگ های کلمی شکل و عدم گلدهی می شود. دماهای پایین و کوددهی کم باعث ایجاد گیاهان کوچک با برگ های نمو نیافته و طویل شدن دمگل ها می شود.کود مورد نیاز گیاه نگونسار را میتوان به میزان ۳ گرم در لیتر ، هر هفته یکبار در تابستان و دو هفته یکبار در زمستان مورداستفاده قرار داد.

آفات و بیماریها سیکلامن:

۱–   کنه سیکلامن : باعث پیچیدگی برگ ها وگل ها می شود.

۲–   تریپس : لکه هایی در سطح زیرین برگ ها ایجاد می کند.

۳–   نماتد ریشه : باعث ایجاد گال های کوچکی در ریشه می شود که به این محصول صدمه می زند. گیاهان مبتلا باید حذف و خاک و گلدان ها باید گندزدایی شوند.

۴-   قهوه ای شدن ژوخه : بیماری ویژه سیکلامن است که درنتیجه آن لکه های قهوه ای و قرمز- قهوه ای روی زیرلپه ظاهر می شوند و در اثر آن رشد قسمتی از برگ ها متوقف شده، سطح برگ ها در دو طبقه قرار می گیرند. پس از آلودگی کنترل و درمان آن مشکل است. بنابر این پیش از بروز آن باید خاک و گلدان گندزدایی شوند.

تکثیر سیکلامن

هم بصورت جنسی و هم غیر جنسی

 افزایش این گیاه با کشت بذر در اواخر مرداد و شهریور است. همچنین با تقسیم بخش ژوخه ای قابل افزایش است. درصد تندش بذرها کم است و از بذرهای تازه باید استفاده کرد (بذرها پس از برداشت باید تا یک سال مصرف شود و می توان آنرا در ظروف سربسته در دمای ۳ تا دو سال نگهداری کرد.) بذر ها در یک ترکیب خاکی از ماسه، پیت، خاکبرگ پوسیده و خاک معمولی به نسبت مساوی کشت می شود. بذرهای سیکلامن سیاه رنگ و به نسبت درشت است و به فاصله ۲-۱ سانتی متر از هم کشت می شوند.

در دمای ۲۰-۱۸ و رطوبت نسبی  ۱۰۰ درصد و در تاریکی، بذرها پس از ۳ تا ۴ هفته جوانه می زنند. خیساندن برگ ها در آب دست کم به مدت ۱۰ ساعت، در تسریع جوانه زنی مفید است. سپس نشاء ها به محیط روشن منتقل شده و رطوبت محیط به ۷۰ درصد کاهش می یابدو پس از اینکه نشاء ها ۲ تا ۳ برگی شدند به جعبه های چوبی و یا گلدان های بزرگ منتقل می شوند. در این مرحله رشد، تراکم زیاد باعث علفی شدن بوته های کوچک می شود که در این صورت دمبرگ ها کشیده و شکننده می شوند. همچنین در این مرحله از رشد، به چندین بار تغذیه با کود کامل احتیاج دارد که باعث می شود رشد افزایش یافته و از ابتدا قابلیت جابجا شدن گلدان های استکانی را کسب کنند. به تدریج همزمان با رشد، به گلدان های بزرگ و بزرگتر منتقل می شوند.

در اواخر بهار، نشاءها را به گلدان ها انتقال می دهند. در اواخر آبان ماه آنها را به گلخانه ای که دمای آن از ۱۶ بالاتر نرود انتقال می دهند تا به گل بنشیند.

در کشت و پرورش سیکلامن باید توجه داشت که برآمدگی طوقه (هیپوکوتیل) بالاتر از سطح خاک قرار گیرد چون کشت عمیق آن باعث پوسیدگی طوقه می شود. خاک گلدان مخلوطی از ۲ تا ۳ قسمت خاک معمولی، یک قسمت ماسه و یک قسمت کود دامی پوسیده است. به جای کود پوسیده می توان از یک کود کامل شیمیایی در تمام طول سال استفاده کرد. قرار دادن گلدان های سیکلامن در کنار هم باعث بروز بیماری ها و پوسیدگی طوقه می شود.

کاربرد سیکلامن

سیکلامن یک گیاه زمستان گل است و با توجه به ارزش و اهمیت گیاهان زمستان گل یا پات پلنت های زمستانه این گیاه جایگاه خوبی در ایران برای تولید، پرورش و صادرات به کشور های متقاضی دارد.

شرکت محوطه سازی مهندس

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا