محوطه سازی

نگهداری از کاکتوس

کاکتوس یکی از خاص‌ترین انواع گیاهان آپارتمانی است زیرا در سخت‌ترین شرایط رشد کرده و خودش را با محیط وفق می‌دهد. این گل ابتدا بومی آمریکای جنوبی بود، اما امروزه در اکثر نواحی گرم و خشک دنیا یافت می‌شود و تاکنون بیش از ۲۲ هزار گونه از آن شناسایی شده است. کاکتوس به نور زیادی احتیاج دارد. در محیط کم نور که قرار بگیرد، به شکل علفی رشد می‌کند و شکل ظاهری آن از حالت کاکتوس خارج می‌شود. معمولا در بهار شکوفه می‌دهد و گاهی زمان شکوفه دهی آن چند ساعت بیشتر طول نمی‌کشد. این گیاه در تمام فصول سال دیده می‌شود.

با این حال، تابستان بهترین فصل برای رشد آن است. گل‌های کاکتوس معمولا به چند رنگ زرد، سفید، قرمز و ارغوانی دیده می‌شوند. با آبیاری درست می‌توان به رشد بهتر کاکتوس‌ها کمک کرد، زیرا به آب احتیاج دارند و مهم تر از همه اینکه آبیاری آن ها باید در فصل رشد صورت بگیرد. کاکتوسی که در یک گلدان کوچک است، نسبت به کاکتوس‌هایی که در گلدان بزرگ هستند، به آب بیشتری احتیاج دارد. از طرفی، آبیاری کاکتوس به گلدان بستگی دارد. یک گلدان پلاستیکی یا سرامیکی، آب را بیشتر از گلدان گِلی نگه می‌دارد، پس به آبیاری کمتری احتیاج دارد. دو روش برای آبیاری کاکتوس وجود دارد.

کاکتوس یکی از خاص‌ترین انواع گیاهان آپارتمانی است زیرا در سخت‌ترین شرایط رشد کرده و خودش را با محیط وفق می‌دهد. این گل ابتدا بومی آمریکای جنوبی بود، اما امروزه در اکثر نواحی گرم و خشک دنیا یافت می‌شود و تاکنون بیش از ۲۲ هزار گونه از آن شناسایی شده است. کاکتوس به نور زیادی احتیاج دارد. در محیط کم نور که قرار بگیرد، به شکل علفی رشد می‌کند و شکل ظاهری آن از حالت کاکتوس خارج می‌شود. معمولا در بهار شکوفه می‌دهد و گاهی زمان شکوفه دهی آن چند ساعت بیشتر طول نمی‌کشد.

این گیاه در تمام فصول سال دیده می‌شود. با این حال، تابستان بهترین فصل برای رشد آن است. گل‌های کاکتوس معمولا به چند رنگ زرد، سفید، قرمز و ارغوانی دیده می‌شوند. با آبیاری درست می‌توان به رشد بهتر کاکتوس‌ها کمک کرد، زیرا به آب احتیاج دارند و مهم تر از همه اینکه آبیاری آن ها باید در فصل رشد صورت بگیرد. کاکتوسی که در یک گلدان کوچک است، نسبت به کاکتوس‌هایی که در گلدان بزرگ هستند، به آب بیشتری احتیاج دارد. از طرفی، آبیاری کاکتوس به گلدان بستگی دارد. یک گلدان پلاستیکی یا سرامیکی، آب را بیشتر از گلدان گِلی نگه می‌دارد، پس به آبیاری کمتری احتیاج دارد. دو روش برای آبیاری کاکتوس وجود دارد:

روش اول: آبیاری معمولی که از بالا به گلدان آب می‌دهیم. روش دوم: مقداری آب را داخل ظرفی ریخته و گلدان کاکتوس را درون ظرف قرار می‌دهیم. در این صورت، کاکتوس آب مورد نیاز خود را به داخل می‌کشد. با این حال، بهترین راه آبیاری کاکتوس، استفاده از هر دو روش به صورت متعادل است. زمانی که کاکتوس در دوره رشد نیست یا به اصطلاح خواب است، به آب کمتری احتیاج دارد. در این زمان، ریشه، مستعد فاسد شدن است و در صورت آبیاری بیش از حد، کاکتوس از بین می‌رود. این گیاه میوه‌ای به نام “دراگون فروت” دارد که در اکثر کشورها طرفداران زیادی دارد و مراکش بزرگترین صادر کننده این میوه به شمار می‌آید. با کاکتوس کاکتوس ها از گروه گیاهان گوشتی- رده دولپه ایهای جدا گلبرگ – تیره cactaceae که با تیر های دیگه دولپه ای ها کاملا متفاوت !! کاکتوسها در زبان فارسی به نامهای چون : گل مار , زبان مادر شوهرو.. معروف هستند .

زادگاه : قاره آمریکا و پس از رده ارکیده ها ,بزرگترین تیره گیاهان است. تفاوت کاکتوس با گیاهان گوشتی بیشتر افراد جامعه ما فکر میکنند که هر گیاه گوشتی کاکتوس است در صورتی که این گونه نیست !! البته همه کاکتوس ها دارای اندامهای آبدار و گوشتی هستند ولی باید دانست همه گیاهان گوشتی , کاکتوس نیستند . کاکتوسها در بافتهای درونی خود , فرورفتگی هایی کوچک به نام آرئول که به شکل چین خورده و بالشتک مانند هستند دارند. تعریف آرئول (Areoles)= مناطقی بر روی ساقه یا شاخه کاکتوسها که جای تولید گلها و خارها می باشد . تفاوت از نظر خار اجتماع خارها بیشتر به گونه ردیفی در روی ارئول و گاهی نیز خود آرئول ها , بدون ترتیب پخش گردیده اند در حالی که در گیاهان گوشتی خاردار , تیغها یا خارها منفرد بوده و کمتر به صورت مجتمع یا خوشه ای پدیدار می گردند .

تفاوت از نظر دخیره آب اندازه آبی که کاکتوس ها درون بافتهای خود ذخیره می کنند بسیار زیاد و با اندک خراش یا زخمی شدن در سطح آنها , شیره نباتی با آب اضافی آنها قطره قطره بیرون می چکد . تفاوت از نظر برگ کاکتوسها برگ واقعی ندارند و ساقه آنها فقط ضخیم و گوشتی می گردد در صورتی که گیاهان گوشتی دارای برگ واقعی هستند تفاوت از نظرساختمان گل گلهای کاکتوس نسبت به گیاهان گوشتی رنگین , زیبا , درخشان و زینتی ولی کم دواام اند !! این گلها از درون آرئول ها بیرون امده و به شکلهای بیضی , قیفی شکل و یا با دهانه گشاد دیده می شوند . ضمیمه ۱ ویژگی های خاص کاکتوس ها که آنها را از گیاهان گوشتی متمایز می کند :

۱-ساقه ها در پاره ای از جنسها همانند درختان بلند و کشیده و در برخی کوتاه و چند سانتیمتری هستند . ۲- تخمدان کاکتوس ها همیشه زیرین , اپی ژن بوده به گونه ای که همیشه زیر سایر بخشهای گلها جای دارد. (تخمدان کاملا درون بافت نهنج جایگزین شده است . ) ۳-میوه ها ممکن است آبدار یا خشک باشند ولی دارای تیغه های جدا کننده ای که دانه یا گروه دانه ها را از هم جدا کند , نیست . ۴- همه کاکتوس ها آرئول دارند. خاک و کود مناسب کاکتوس یکی از معیار های تعیین کننده خاک مناسب برای کاکتوسها , آب و هوا میباشد . در اب وهوای گرم —> خاک باید قابل نفوذ و سبک سرد–> خاک سنگین (نکته: برای جلوگیری از پوسیدگی ریشه نیز خاک سبک باید در نظر گرفته شود . ) کاکتوسها خاکهایی با PHکمتر از ۷ تا نزدیک ۷ دوست دارن ولی آستروفیوم لوس هستشhtgif PH بالای ۷ قلیایی دوس داره !!! ترکیب اصلی خاک کاکتوس :

۱قسمت خاک باغچه + ۱قسمت شن و ماسه ( به نسبت مساوی ) + ۱ قسمت کمپوست ( مواد پوسیده و خاکبرگ ) * ۲/۱ قسمت خاک رسی + ۱قسمت ماسه + ۱قسمت خا ک باغچه * ۱قسمت کمپوست + ۱قسمت خاک پیت + ۱قسمت ماسه نکته: اگه به هر کدووم ترکبیات بالا ۵ درصد خاک زغال اضافه کنین به خاطر پتاس خاک زغال از پوسیدگی وبیماری های قارچی جلوگیری میشود . لازم به ذکر که بگم خاک مناسب کاکتوس را فروشگاهها و گلخانه ها دارتد ولی بهتر خودتون با فرمول های بالا تهیه کنین چون میتونید سایر عوامل بیماری زا بررسی کرده و کیفیت مطلوبی برای رشد گیاهتون فراهم کنین !! شمالی ها توجه کنند به خاطر رطوبت بالای شمال , خاک کاکتوس باید دارای خلل و فرج بالا بوده پس از کاربرد رس در خاک خوداری کرده و درصد ماسه رابیشتر کنین !!! نکاتی دیگر در مورد خاک کاکتوس و مواد معدنی مورد نیازش تقویت کاکتوس به وسیله —> کودهایی که ازت آنها در نسبت ازت , فسفر , پتاسیم (N.P.K)پایین تر باشد یعنی اینکه عموما برابری این ۳عنصر برای کاکتوس مناسب نیست !!! در نتیجه پتاسیم باید بالاتر باشد و ازت پایین تر نکته :

مقدار پتاس و فسفر بستگی به مقدار آهک دارد باید تراز تعادل آن را حقظ نمود !!! خوب این ها که گفتم یک مهندس خاک یا کشاورزی متوجه میشه شما برای تقویت کاکتوس های خود بهتر از کودهای مایع و یا از کود های محلول کامل , استفاده کنین !!۱ لازم به دکر استفاده از کود های حیوانی زمانی مناسبه که کشت به صورت زمینی و بیرون از گلدن باشه !!! اگر میخواهین کود حیوانی استفاده کنین توجه داشته باشین که کامل پوسیده شده و با قارچ کشها گند زدایی کنین !!! این را هم خوبه بدونین که … ازت ——> رشد و نمو گیاه را آسان میکنه ولی زیاد هم مهم نیست !

پتاس ——> اسکلت گیاه و تیغها را تقویت میکنه اسید فسفریک همون فسفر ——> در گلدهی و باردهی و میوه دهی گیاه اهمیت داره ! آبیاری کاکتوس : خوب این همه میدونیم که میزان ابیاری کاکتوس ها کمتر از سایر گیاهان است و هر فرد تا اندازه زیادی از راه تجربه میزان آب لازم را بدست می آورد !! اما به طور کلی در زمان زمستان که موقع استراحت کاکتوس و خواب —-> کاهش بهار و تابستان که دوران رشد —-> افزایش نکته : *دقت کنین کمبود آب برای کاکتوس ها مشکلی ایجاد نمیکنه ولی آبیاری بیش از حد , پوسیدگی گیاه را در پی خواهد داشت !! * آب مورد نیاز آبیاری باید بدون املاح چون گچ و کلسیم باشه به خصوص در مناطقی مثل اصفهان ( آب سنگین گچ داره ) از آب جوشیده برای مه پاشی استفاده کنین در غیر این صورت رنگ کاکتوس تغییر کرده ولایه کدری روی آن ایجاد میشه !!! نیاز کاکتوس به نور : کاکتوس ها ؛ گیاهان روشنایی پسند هستند !!! نور روی رنگ گل , شکل ظاهری کاکتوسها , شکل غنچه های گل و… تاثیر میگذارد .

جاهای پرنور – بیابانها و بخشهای کناره کویرها ——> گلها فراوان – رنگ گل تند کم نور -خانه ها و آپارتمان ها ——–> گلها کم با پراکندگی -رنگ گل بی رنگ – ساقه ها و شاخه ها باریک —-> اگه کمبود نور ادامه پیدا کنه —> کاکتوس ضعیف و ناتوان میشه و آخرش هم میمیره شاید باخودتون بگین اگه کاکتوس در بیابان هم باشه اونم با عرض جغرافیایی بالا در زمستان با کمبود نور همین اتفاق براش میفته اما این گونه نیست و در سرزمین و رویشگاه اصلی خود به سبب کمبود نور فقط گلدهی نداشته و یا کم وبیش رشد آنها متوقف میشود . اما چه شکلی کمبود نور در آپارتمان ها و خانه ها برطرف کنیم ؟؟!! به وسیله نور مصنوعی مامیتوانیم این کمبود برطرف سازیم !!! نور مصنوعی نور مصنوعی یعنی استفاده از چراغ !! اما این که چه نوع چراغی باشه مهمه !! لامپ باید مهتابی مسطح باشد —> که میتواند نور کافی برای رشد گیاه فراهم سازد !

نکته های مهم : *لامپ های حرارتی به خصوص با طیف قرمز و آبی اصلا مناسب نیست !!!

توجه کنین که در لامپ های مهتابی نور مرکز لوله از جاهای دیگه قوی تر است پس برای یکنواختی پخش نور بهتر است از چند تا لامپ مهتابی با ردیق مشخص در کنار هم استفاده کنین !! *با نور مصنوعی کاکتوس در تمام سال رشد میکند که خیلی از کاکتوس ها این قضیه را دوست ندارند دلشون میخواهد روند استراحت خودشون داشته باشند پس بهتر میزان نور در زمستان کاهش دهید تا یکم استراحت کنند – اینک سوال دیگه ایی که ممکنه براتون ایجاد بشه اینه که از کجا بفهمین نوردهی به اندازه کافیست ؟ هر گاه در کاکتوس رشد تازه ایی به گونه ناهنجاری آغاز گردید —-> نور بیش از انداره است .

هرگاه گیاه ناتوان و ضعیف شد —–> کمبود نور —> به نور بیشتری نیازمند است .

خواب زمستانی یا همون استراحت کاکتوس ها : زمان استراحت گونه های مختلف کاکتوس ها متفاوت است !!! مثلا اصلا کاکتوس های سایه دوست و درختی مانند اپی فیلوم مها و گونه های کاکتوس کریسمس نیاز به استراحت ندارن در زمان استراحت کاکتوس میزان آبیاری (همین طور که در تایپیک های قبلی گفتم )باید کم باشه چرا که در این موقع روزنه ها بسته , تعرق کم میکنند و نیروی خود را برای بازیابی انرژی از دست رفته و بهره گیری در فصل رشد بعدی به کار میبرند و فقط رشد ایستایی دارند !!! نکته : هر گونه آبیاری و تقویت کاکتوس ها در دوره استراحت , مایه مزاحمت بوده و به رشدی ناهنجار می انجامد و بدینسان یا پوسیده و از بین می روند و یا در سال آینده نیز به گل نخواهند نشست !

آبیاری تنها باید در حد زنده ماندن کاکتوسها انجام بگیرد !! * حذف دوره استراحت باعث رشد سریع گیاه میشه ولی باعث اینم میشهکه کاکتوسها نسبت به بیماری حساس و اسیب پذیر بشوند !! ~*

شیوه تکثیر و ازدیاد کاکتوسها تکثیر کاکتوسها به روشهای : قلمه , پا جوش , بذر و پیوند زدن انجام میگیره که هر کدوم از این روش ها بحث مفصلی داره !!! الف ) قلمه زدن زمان قلمه زدن : بهار و تابستان محلی که قلمه ها را باید تهییه کنیم : سر ساقه یا بخشی از ساقه روش قلمه گرفتن : *قلمه انواع کاکتوس های راکتی شکل (اپونتیا ) از یک اندام کامل یا بخشی از یک اندام است ! در تصویر زیر روش گرفتن قلمه را از ساقه , شاخه ها , پاجوشها و جستها و ساقه های نازک هوایی در کاکتوس ها و گیاهان گوشتی را میبینید !

بهترین مکان قلمه گرفتن از کاکتوس ها بهترین مکان قلمه گرفتن از کاکتوسها محلی است که پهنای اتصال آن با گیاه بسیار کم باشد با وجود اینکه تعداد زیادی از کاکتوسها مانند :

اپونتیا حتی از قسمتهای پهن هم برش داده , شوند ریشه میدهند ولی در برخی از گونه ها هائی که به سختی ریشه می دهند ضروری است که قلمه از نقطه درستی تهیه شود زیرا بریدگی سریع تر تشکیل کالوز میدهد . مراحل قلمه زدن کاکتوس ۱- اندام را جدا کرده از همان قسمت هایی که در تایپیک بالا توضیح دادم ۲- در سایه و جریان هوا قرار میدهیم ۳- در مرحله بعدی در ماسه و خاکبرگ پوسیده که در واقع لایه زیرین آن دارای کود و ماسه (نکته : باید در محیط روشن باشد ) ۴- پس از مدتی قلمه میزند و قلمه ها ریشه دار شده و تبدیل به یک گیاه تازه میشوند ۵- قلمه ها را در طرف قلمه کاری ؛ روی ماسه یا پرلیت نشاء نمایید ۶- چند روز بعد با انبرک یا یک دستمال برای اینکه دستتون زخم نشه یکی از قلمه ها را بیرون بیارین و در صورت مشاهده ریشه زایی آبیاری اندک را آغاز کنید. نکته : اگه برای محیط کشت کاکتوس ها از پرلیت استفاده کردین هنگامی که قلمه ها را در میارین اطراف ریشه پر از پرلیت میباشد که باید با اب شستشو بدین در غیر این صورت آب اطراف ریشه تجمع پیدا میکند و باعث پوسیدگی ریشه میشود .

نحوه قلمه گرفتن از ساقه ۱- ساقه های گوشتی را به اندازه کوچک تر تقسیم کنین ۲- سر شاخه را مشخص کنین که یک وقت وارونه نکارین ۳- به مدت یک هفته در محیط سایه قرار بدین تا خشک بشن ۴- ته هر قلمه را در خاک فرو کنین تا یک کاکتوس خوشگل دیگه پیدا کنین … *همچنین با تقسیم بوته هم میتوانین کاکتوس هاتون زیاد کنین !!!خیلی آسونه به این شکل که توده کاکتوس را به چندین بخش تقسیم و هر بخش داخل خاک قرار بدین تا به مرور ریشه دار بشه همین ب)

پا جوش : کاشت پا جوش که خود گیاهانی کوچک در کنار شاخه اصلی هستند از دیگر روشهای تکثیر می باشد . با جدا کردن کاکتوسهای خیلی کوچکی که در بخش های زیرین گیاهان بزرگتر پدید می آیند , با کاشت آنها در مخلوط خاک ماسه ای مرطوب در سایه به خوبی ریشه دار خواهند گردید و هر یک از گیاهان کوچک تبدیل ب چند اصل مهم در نگهداری کاکتوس کاکتوسها از جمله جذابترین و متنوعترین گیاهان خانگی هستند. اکثر انواع کاکتوس حتی در دست یک صاحب تازه کار، به راحتی رشد میکنند. برای نگهداری از آنها این چند اصل را فراموش نکنیم. هرچند کاکتوسها در تمام مدت سال در گل فروشیها، فروشگاههای لوازم خانگی و حتی سوپرمارکتها به فروش میرسند، اما بهترین فصل تهیه آنها تابستان است. ممکن است شما هنگام خرید یک کاکتوس جدید به چند مورد زیر هم نیاز پیدا کنید:

گلدان: در ابتدا، گلدانی برای کاکتوس انتخاب کنید. معمولا زمانی که کاکتوسی را میخرید، مدت زیادی از رشد آن در گلدان فعلی گذشته است و به احتمال زیاد به یک تغییر گلدان نیاز دارد. گلدانی را انتخاب کنید که تنها اندکی از گلدان فعلی بزرگتر باشد زیرا فضای بیش از حد به آبیاری بیش از اندازه منجر میشود. در ضمن توجه کنید که ته گلدان سوراخهایی برای خروج آب اضافه موجود باشد، زیرا بدون وجود آنها، کاکتوس پوسیده و خواهد مرد.

خاک: خاک کاکتوس، کالای بعدی سبد شماست. بهترین نوع خاک کاکتوس، اصلا برای این گیاه تهیه میشود و در اکثر فروشگاههای لوازم خانگی و باغبانی و گل فروشی موجود است.

اگر موفق به تهیه این خاک نشدید، میتوانید با مخلوط کردن یک قسمت خاک گلدان با یک قسمت ماسه و کمی شن برای عبور راحت تر آب، خاک مناسبی تهیه کنید. تعویض گلدان: اگر امکان دارد، هنگام تعویض گلدان بهتر است گلدان قبلی را بشکنید و گیاه را از آن خارج نمایید. زیرا خارج کردن کاتوس با بیلچه موجب زخمی شدن ریشه میشود. مقداری خاک کاکتوس تازه در ته گلدان ریخته و کاکتوس را روی آن قرار دهید و اطراف آن را با خاک بیشتر پر کنید. این کاکتوس تا یک هفته پس از تعویض گلدان نباید در معرض نور شدید آفتاب قرار بگیرد و آبیاری آن نیز باید به اندازه باشد تا بتواند به محیط جدید خو بگیرد. پس از این جابجایی، کاکتوس تنها در صورتی به گلدان دیگر منتقل میشود که این تعویض کاملا ضروری باشد. پس از تعویض گلدان، مراقبت از کاکتوس ساده ترین کار ممکن است، تنها مورد بسیار مهم این است که بدانید کاکتوس دو فصل دارد، فصل رشد فعال که در طی بهار و تابستان رخ میدهد و فصل استراحت که در پاییز و زمستان است، زمانی که کاکتوسها به خواب زمستانی فرو میرند.

آبیاری: در طی فصل رشد فعال کاکتوس باید بیش از دوران استراحت آبیاری شود. برنامه خاص و تعریف شده ای برای آبیاری کاکتوس وجود ندارد و برنامه آن به گلدان، خاک، آب و هوا و عوامل مشابه بستگی دارد. بهترین روش برای تعیین مقدار آب مورد نیاز کاکتوس، این است که گیاه را مدتی با دقت زیرنظر بگیرید.

هنگام آبیاری سعی کنید تمام سطح خاک خیس نشود و مراقب خروج آب نیز باشید. دور بعدی ابیاری باید در زمانی باشد که خاک کاکتوس کاملا خشک شده باشد. ساده ترین روش حصول اطمینان از خشکی خاک این است که یک خلال دندان را با احتیاط در خاک فرو کنید، اگر خلال دندان نمناک شد، باز هم یکی دو روز صبر کنید. گیاه در فصل استراحت خود تنها چند هفته یکبار به آبیاری نیاز دارد. کود: کاکتوس در طی پاییز و زمستان تنها هر دو تا سه ماه یک مرتبه به کود احتیاج دارد. یک کود کم ازت برای کاکتوس مناسب است. کودهایی که به تدریج در خاک آزاد میشوند نیز برای کاکتوس مناسب هستند، اما این کودها تنها یک مرتبه در بهار به خاک افزوده میشوند. نور: کاکتوس به نور فراوان نیاز دارند و قرار دادن آنها در داخل اتاق و پشت پنجره های جنوبی بسیار مناسب است. در صورت ناکافی بودن نور طبیعی، نور مصنوعی نیز میتواند به عنوان مکمل، به کار رود.

دما: کاکتوسها میتوانند در فصل رشد خود دمای ۳۲ تا ۳۸ درجه را تحمل کنند و بهترین دما در فصل استراحت آنها، ۷ تا ۱۲ درجه سانتیگراد است.

این دمایی است که کاکتوس در محل طبیعی زندگی با آن روبرو میشود. هوای سرد در فصل استراحت، میتواند به گل دهی گیاه در فصل رشد منجر شود.

مشکلات: بزرگترین مشکل برای صاحبان کاکتوس، آبیاری بیش از حد است. اما این مشکل تنها با کمی دقت قابل حل است. آبیاری بیش از حد موجب پوسیدگی ساقه و ریشه گیاه میشود و متاسفانه هنگامی که ریشه کاکتوس بپوسد یا حتی پوسیدگی در آن آغاز شود، دیگر نمیتوان گیاه را نجات داد. آفتهای کاکتوس به نسبه معدود هستند، اما هنگام خرید کاکتوس توجه کنید که حشره ای مشکوک روی آن لانه نکرده باشد. در صورتی که آفات کاکتوس به سراغ گیاه شما آمدند، با اندکی حشره کش میتوانید آنها را از بین ببرید. فقط فراموش نکنید: کاکتوس را به اندازه آب دهید! کاکتوس عمودی: گلدان مناسب برای این نوع کاکتوس، ظرفی است که دهانه آن به اندازه نصف قد گیاه باشد و بهتر است به جای عریض بودن، عمیق باشد. کاکتوس گرد: گلدان مناسب این کاکتوس تنها باید ۴ تا ۵ سانتیمتر عریضتر از کاکتوس باشد. برای جلوگیری از زخمی شدن دست، کاکتوس را با یک ورق روزنامه که چندلا تا زده اید جابجا کرده و برای ریختن خاک در گلدان نیز از یک برگ کاغذ تا شده استفاده کنید.

یک کاکتوس بزرگ خواهند ش شرح تیره کاکتوس Cactaceae گیاهان تیره کاکتوس گوشتدار دارای ظاهری شبیه به هم و یکنواخت می باشند زیرا سازش بازندگی در محیط های گرم و خشک و ذخیره آب فراوان موجب آن گردیده که عموماً ظاهری گوشتدار پیدا نمایند. پراکندگی آنها در نواحی گرم و مخصوصاً در نواحی آمریکا مانند کالیفرنیا ، تکزاس ، مکزیک و غیره است. تعداد زیادی از آنها نیز به علت زیبایی خاصی که دارند در همه جا پرورش می یابند با تغییر شرایط محیط زندگی بسهولت می توان در بعضی از آنها تغییرات کلی بوجود آورد مانند آنکه نمونه ای از آنها را که ساقه ای دراز به طول متجاوز از ۱۵ متردارد می توان به صورت گیاهی به ارتفاع چند سانتی متری در آورده در گلدانهای بسیار کوچک جای داد. این تیره دارای تقریباً ۲۰۰۰ نوع گیاه است.

عموماً به استثنای معدودی فاقد برگ و یا دارای برگهائی تغییر شکل یافته به صورت خار میباشد ساقه گوشتدار آنها عموماً کلروفیل دار و به اشکال مختلف کروی دراز ، ساده یا منشعب و غیره می باشند. گلهای آنها منفرد ، غالباً بزرگ و زیبا ، منظم ، کامل و نر – ماده است. کاسبرگها ، گلبرگها و پرچم های آنها به تعداد زیاد و واقع بر روی یک خط مارپیچی است. بعلاوه تمام مراحل تبدیل کاسبرگها به گلبرگ در آنها غالباً مشهود است. مادگی آنها مرکب از ۴ تا ۸ برچه است که مجموعاً تخمدانی یک خانه و محتوی تخمک های فراوان با تمکن جانبی بوجود می آورند.میوه این گیاهان به صورت سته (بندرت خشک) و محتوی دانه های فراوان کم و بیش آلبومن دار است عده ای از آنها مانند بعضی Opuntia ها و Pereskia ها (گیاهان مخصوص نواحی حاره آمریکا) میوه خوراکی دارند. جنس های مهم این تیره عبارتند از : Opuntia ( گونه۲۵۰) مقدمه تیره کاکتوس (Cactaceae) ، گیاهانی گوشتی ، دارای شکل ظاهری بسیار متفاوت با گلهای کاسه گلی ، واجد پرچمهای متعدد و افزایش یافته است و اقلا ۵ برچه پیوسته به صورت تخمدان زیرین و تمکن کناری دارند. میوه سته و محتوی دانه‌هایی با جنینی کمانی و خمیده همراه با پریسیوم است.

کاکتاسه‌ها معمولا گیاهان بیابانی و مخصوص مناطق کویری آمریکایی گرمسیری و بویژه مکزیک هستند. تیره کاکتاسه دارای ۲۰ جنس و بیش از ۱۰۰۰ گونه است. اختصاصات دستگاه رویشی گیاهانی گوشتی هستند که با محیط خشک بیابانی و کویری کاملا سازش یافته‌اند. در ساختار و بافتهای درونی ، اندامهای هوایی بویژه در ساقه ، سازمانی کامل برای ذخیره آب در سلولهای درشت خود دارند. ساقه متورم ، گوشتی آبدار این گیاهان فاقد برگ است و به جای آن خارهایی هستند که ظاهرا منشا برگی دارند. اختصاصات دستگاه زایشی گلها نرماده ، منفرد و غالبا بسیار درشت هستند و چون در فصل مرطوب و هنگام بارندگی ظاهر می‌شوند، بنابراین هیچگونه اختصاصات بیابانی یا کویری در آنها دیده نمی‌شود و غالبا منظم و کامل هستند.

تعداد قطعات گل مانند کاسبرگ‌ها ، گلبرگ‌ها و پرچم‌ها همیشه نامشخص و همه آنها در امتداد یک مارپیچ قرار دارند. برچه‌ها ۴ یا ۵ عدد و در امتداد استقرار مارپیچی سایر قطعات گل قرار دارند و علاوه بر پیوستگی با این قطعات با یکدیگر نیز متحد می‌شوند. بنابراین تخمدانی زیرین غیرآزاد و متصل را بوجود می‌آورند که سایر قطعات گل در بالای آن قرار دارند. برچه‌ها باز هستند ولی لبه آنها بر هم متصل شده تخمدانی تک‌خانه با تمکن کناری را تشکیل می‌دهند. تخمکهای فراوان ، واژگون ، آویخته و بطور معلق در انتهای بند درازی قرار دارند که هنگام رسیدن غالبا منشعب شده و گسترش می‌یابند. خامه آزاد و میوه به صورت سته‌ای آبدار و گوشتی است.

جنس‌های تیره کاکتوس جنس اویونتیا این جنس گونه‌های بی‌شمار دارد که در همه آنها ساقه منشعب بند‌بند و متشکل از بندهایی است که در آغاز مسطح و سپس استوانه‌ای هستند. برگها در گیاهان این جنس استوانه‌ای و بی‌دوام هستند و خیلی زود می‌ریزند. محل جدا شدن برگها به تدریج برجسته و تکمه‌مانند شده و سطح آن از عناصر خارمانند گزنده و یا تیغ‌ها و نیش‌های ریشک‌دار پوشیده می‌شود و گلها نیز در همین سطح پدید می‌آیند. گونه‌ای از این جنس اوپونتیا ولگاریس نام دارد که خاستگاه آن آمریکایی شمالی است. گونه دیگری از این جنس به نام Opuntia.ficus-indice که خاستگاه آن آمریکای مرکزی است. در برخی نواحی اروپا بویژه در زمینهای بایر اسپانیا مانند نواحی خشک و بی‌آب بین شهرهای گرانا اومادرید به فراوانی کاشته شده و بطور انبوه زمینهای وسیعی را پوشانیده است.

انبوهی و گسترش و نمو گیاه در این ناحیه تقریبا بیش از سرزمین اصلی و خاستگاه اولیه آن است و این امر دلیل خوبی برای سازش گیاه با محیط جدیدی آن محسوب می‌شود. این گیاهان دارای میوه کروی ، آبدار نسبتا درشتی است که در چنان محیط خشک و گرم خوراک بسیار مطبوع به شمار می‌رود. جنس پریسکما این جنس که خاستگاه آن بخش مرکزی آمریکای جنوبی است دارای برگهایی با پهنک بیضی ، کشیده و کاملا کلروفیل‌دار است. کاکتوس در ایران کاکتوسها بومی ایران نیستند و برخی از آنها به عنوان زیستی وارد ایران شده‌اند. در بین آنها گونه Opuntia rulgaris از دیرباز وارد شده و به نامهای گل عقربی ، زبان مادر شوهر در نواحی ساحلی دریای خزر شناخته شده است و در گیلان و مازندران روی ماسه‌های کنار جاده فراوان به چشم می‌خورد. این گیاه را اهالی ابتدا به عنوان حفاظ ثانوی دیوارهای کوتاه یا چپرها کاشته‌اند، ولی سازش گیاه با محیط سبب شده است تا به خوبی رشد و گسترش یابد و بخش نسبتا وسیعی را بپوشاند. گلهای زرد و طلایی این گیاهان در تابستان باز می‌شوند و خیلی زود به میوه تبدیل می‌شوند.

تحریریه شرکت مهندسی محوطه سازی

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا